Begeleiders minibad

Jeugdspelers kunnen vandaag kiezen om door te groeien als topspeler (via de provinciale selecties en de topsportschool) of als trainer (als 15 jarige kan men reeds initiator zijn en les geven aan volwassenen).

Maar je kan niet voor je 18de beginnen aan een opleiding tot umpire. De VVBBC neemt de handschoen op en zal hierin zelf initiatief nemen. In een eerste fase (kalenderjaar 2020) zullen wij een opleiding tot begeleider minibad opzetten.

Wat?

De VVBBC organiseert op zaterdag 29 februari een 4 uur durende opleiding voor jongeren om zich te kwalificeren als minibad begeleider. Dat is een jeugdspeler die autonoom een minibad wedstrijd op een VVBBC cup in goede banen leidt.

In de opleiding leer je:

 • de kennis van de badmintonregels (C800) zodat de minibad begeleider ook de spelregels kan verduidelijken aan de minibadders
 • we meten ook de rusttijden en de lengte van de racket
 • het invullen van een heus wedstrijdblad in
 • algemene houding en optreden als wedstrijdfuntionaris wordt aangeleerd
 • wat terminologie.

Na deze opleiding worden deze MINIBAD begeleiders minimaal 4 maal verwacht om wedstrijden te begeleiden op een VVBBC cup. Op elke VVBBC cup worden ze opgevolgd en begeleid door een volwassen VVBBC referee en/of umpire.

Voor wie?

Enkel voor jeugdspelers geboren in 2003, 2004, 2005 of 2006.

Wat kost dat?

We vragen een opleidingsvergoeding van 25 euro, attest van betaling wordt afgeleverd door de VVBBC en kan door de club bij het dossier van de gemeentelijke subsidies worden binnengebracht. In veel gemeenten worden de inschrijvingsgelden voor een opleiding terugbetaald of kunnen ze opgenomen worden in het subsidiedossier van de club.

Wat brengt dat op?

We voorzien geen vergoeding in het kalenderjaar 2020, want nog in opleiding. Natuurlijk zal de organiserende club van een VVBBC cup je wel een drankbonnetje geven tijdens je praktijk. De VVBBC trakteert alle actieve deelnemers wel een finaleticket voor YONEX Belgian International 2020 in Leuven.

Hoe verder?

Op het einde van het jaar volgt een evaluatie van alle begeleiders en indien geslaagd, krijg je een officieel VVBBC diploma, een unieke gele VVBBC polo als minibad begeleider en … een unieke VVBBC toss munt.

Indien het project een succes is, zal er zeker een vervolg en upgrade (hogere verantwoordelijkheid) gebeuren in het kalenderjaar 2021.

Wat vragen we van de organisatoren van een VVBBC cup (na februari 2020)?

 • richtlijnen voor de ouders en coaches uit te hangen (worden aangeleverd)
 • de minibadterreinen zo kort mogelijk bij de wedstrijdtafel te plaatsen
 • de afstand ouders t.o.v. minibadterrein voldoende ruim te houden
 • toezicht dat ouders het terrein NIET betreden en zich niet inlaten met de gang van het spel
 • na de wedstrijdjes een drankbonnetje of consumptie ter beschikking stellen van de MINIBAD begeleider

Varia

 • we spreken vandaag over een MINIBAD begeleider, maar alle suggesties voor een “catchy name” zijn welkom
 • wie ’s morgens meewerkt, kan ‘s middags nog meespelen op een VVBBC cup